Burgerlijke aansprakelijkheid auto

car, thunderbird, drive-1957037.jpg

De verplichte autoverzekering

Als u met de auto, moto of brommer rijdt is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA Auto) verplicht. Ze is daarnaast ook zeer nuttig. Wanneer u een ongeval zou veroorzaken waarbij er schade is aan andere voertuigen of goederen, vergoedt uw BA autoverzekering de betrokken partijen. Ook wanneer er mensen gewond raken (exclusief de bestuurder van de wagen die het ongeval veroorzaakte), worden zij vergoed voor eventuele medische zorgen of inkomensverlies.

Mogelijkheden voor deze verzekering?

Mogelijks voldoet de basis BA autoverzekering niet aan uw verwachtingen, daarom bestaan er tal van extra mogelijkheden voor uw persoonlijke verzekering.

Rechtsbijstand

Binnen de verplichte autoverzekering zijn er twee mogelijke vormen van rechtsbijstand: een basispolis en een uitgebreide polis.

Basispolis rechtsbijstand

Het afsluiten van rechtsbijstand is niet verplicht, maar wordt door ons kantoor wel ten sterkste aangeraden. In 33% van de ongevallen is er discussie over de aansprakelijkheid, schadevergoeding, etc... Om hiermee niet in de problemen te komen met hoog oplopende rechtsbijstand kosten, raden we een basispolis rechtsbijstand aan.

Uitgebreide polis rechtsbijstand

Deze basispolis kan u ook verder uitbreiden naar alle mogelijke geschillen die te maken hebben met het verzekerde voertuig. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven, bespreek zeker uw verzekering in detail met ons om te weten welke geschillen gedekt worden door uw rechtsbijstand.

 • Geschil met de garage
 • Geschil met de politie over overtreding met het voertuig
 • Geschil met een parkeerbedrijf
 • Geschil met een huurwagen in het buitenland

Omniumverzekering

Er bestaan twee verschillende soorten omniumverzekering. Deze verzekeringen dekken de schade aan uw eigen voertuig in verschillende gevallen.

Kleine omnium

Een kleine omnium verzekering dekt de volgende zaken:

 • Diefstal van het voertuig
 • Brand
 • Glasbreuk
 • Natuurkrachten
 • Ongevallen met dieren

Bij de meeste kleine omnium verzekeringen wordt er geen vrijstelling of franchise gevraagd.

Grote of Volledige omnium

Bij het afsluiten van een volledige omnium bent u, naast bovenstaande kleine omnium, ook gedekt voor schade aan uw eigen voertuig, indien u zelf in fout bent. Ook in het geval van vandalisme door onbekenden komt de verzekering tussen.

Meestal geldt er een franchise of vrijstelling bij dit soort verzekering, die varieert in functie van de wensen van de klant.

Bescherming van de bestuurder

Bij de BA auto is de bestuurder de enige die niet gedekt wordt door de verplichte verzekering. Wilt u zich wel verzekeren tegen lichamelijke letsels, dan dient u een specifieke polis af te sluiten: de verzekering 'bescherming bestuurder'. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de gekozen formule.

Bijstand

Als uw voertuig jonger is dan 10 jaar, kunt u een polis 'bijstand' afsluiten. Door deze polis bent u verzekerd voor bijstand aan personen en aan voertuigen.

Bijstand aan personen

Personenbijstand biedt een wereldwijde dekking voor iedereen die tot uw gezin behoort (lees: hetzelfde domicilie adres heeft). Deze verzekering komt niet alleen tussen bij ongevallen met de auto of moto, maar ook met andere transportmiddelen (trein, tram, bus en vliegtuig).

De bijstand aan personen is onafhankelijk van de ouderdom van het voertuig.

Bijstand aan voertuigen

Bijkomend kan ook een bijstandsverzekering afgesloten worden die tussenkomt bij het geval van panne of ongeval. Dit geldt zowel in België als in bijna alle Europese lidstaten (contacteer ons via info@delcroixverzekeringen.be voor de volledige lijst).

De polis bijstand aan voertuigen omvat onder meer:

 • Pechverhelping
 • Vervangwagen
 • Ondersteuning bij medische kosten in het buitenland
 • Repatriëring

Het is ook mogelijk om de dekking uit te breiden voor bepaalde landen buiten Europa (bv: Marokko, Turkije, …)

Premie

De hoogte van de premie wordt door verschillende factoren bepaald. Vaak wordt een bonus-malus regeling aangeboden. Een schadevrij jaar levert dan extra korting op. Bij de bepaling van de premie wordt soms ook gekeken naar het soort bestuurder.

Vragen die daarbij gesteld worden zijn:

 • Hoeveel jaar hebt u uw rijbewijs al?
 • Hebt u al een ongeval gehad?
 • Woont u in de stad of op het platteland?
 • Waarvoor gebruikt u de wagen?
 • Hebt u een tweedehandsvoertuig?

Zo krijgt u een autoverzekering op maat. Het is overigens ook belangrijk om bij uw keuze voor een verzekering niet alleen te kijken naar de hoogte van de premie. Het verschil zit vaak in de service en extra voordelen die worden aangeboden.

Vraag een offerte