VAPZ

Als zelfstandige ondernemer bent u er zich vast van bewust dat het belangrijk is om niet alleen te denken aan de groei van uw zaak, maar ook aan uw toekomstige financiële zekerheid. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt u een interessante mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op te bouwen.

Wat is het VAPZ?

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een pensioenopbouwplan dat specifiek is ontworpen voor zelfstandige ondernemers, vrije beroepen en bedrijfsleiders. Het biedt u de mogelijkheid om jaarlijks een percentage van uw beroepsinkomen opzij te zetten in een VAPZ-contract bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Dit percentage wordt berekend op basis van de inkomsten van het vorige jaar, met een wettelijk vastgesteld maximumbedrag dat jaarlijks wordt geïndexeerd.

Fiscaal voordeel

Eén van de grootste voordelen van het VAPZ is het fiscale aspect. De gestorte premies in het VAPZ zijn namelijk fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Dit betekent dat u minder belastingen betaalt op uw belastbaar inkomen, wat resulteert in een directe besparing op uw huidige belastingfactuur. Zo kunt u op een slimme manier werken aan uw pensioen én uw huidige belastinglast verlichten.


Mogelijkheid tot waarborgen

Binnen het VAPZ zijn er ook mogelijkheden om extra waarborgen op te nemen, zoals een overlijdensdekking of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze waarborgen zorgen ervoor dat uw financiële situatie en die van uw gezin beschermd blijft in geval van onvoorziene omstandigheden.

Pensioenuitkering

Op de pensioenleeftijd zal het opgebouwde kapitaal in het VAPZ-contract worden omgezet in een aanvullend pensioen. Dit pensioenkapitaal kunt u op verschillende manieren opnemen: als een eenmalig kapitaal, als een maandelijkse rente of als een combinatie van beide. Deze flexibiliteit geeft u de vrijheid om het opgebouwde pensioenkapitaal aan te wenden op een manier die het beste bij uw behoeften past.

Vraag een offerte